Prinsip Itqan sebagai Amalan Etika Kerja Berlandaskan Al-Quran dan Sunnah - Mohamad Khadafi Hj. Rofie; Ahmad Zamil Abd. Khalid; Syahrina Abdullah (Jurnal Ushuluddin: Media Dialog Pemikiran Islam, 2025)
Etika kerja merupakan asas penting dalam menjamin kejayaan dan keberkesanan sesebuah organisasi. Dalam konteks Islam, prinsip Itqan yang bermaksud melakukan kerja dengan penuh ketekunan, ketelitian dan kesempurnaan menjadi nilai asas yang dituntut dalam al-Quran dan Sunnah. Amalan Itqan mampu membentuk individu dan organisasi yang berdaya saing, berintegriti dan berkualiti. Kajian ini bertujuan membangunkan satu instrumen khusus untuk mengukur dimensi Itqan sebagai sebahagian daripada kerangka etika kerja Islam. Kajian ini menggunakan pendekatan penyelidikan gabungan (kaedah kualitatif dan kuantitatif) merangkumi tiga fasa utama iaitu pembinaan kerangka konsep, pembangunan item instrumen dan pengesahan oleh pakar dalam bidang berkaitan. Sebanyak sepuluh (10) item telah dibangunkan berdasarkan analisis kandungan dan dapatan kajian literatur. Instrumen ini dirangka untuk digunakan oleh pemimpin organisasi dalam menilai dan memperkukuh amalan kerja berteraskan prinsip Itqan. Penemuan kajian ini diharap dapat menyumbang kepada pembentukan budaya kerja Islam yang lebih sistematik dan berkesan, serta boleh diaplikasikan dalam organisasi awam dan swasta.