Pengurusan Warisan di Malaysia: Isu dan Cabaran - Mohamad Ismandi Wasli; Salmah Omar; Sharifah Ismail; Siti Alwaliyah Mansor (Jurnal Ushuluddin: Media Dialog Pemikiran Islam, 2025)
Pengurusan warisan di Malaysia merupakan satu proses yang kompleks dan berlapis, mencerminkan hubungan erat antara sejarah, identiti nasional dan pembangunan moden. Keunikan masyarakat berbilang kaum, peninggalan kolonial serta proses urbanisasi dan globalisasi telah mewujudkan pelbagai cabaran dalam usaha memelihara warisan ketara dan tidak ketara negara. Artikel ini membincangkan isu-isu utama dalam pengurusan warisan di Malaysia termasuklah aspek perundangan, penyertaan komuniti, pengkomersialan melalui pelancongan, tekanan pembangunan bandar, piawaian antarabangsa, kesan perubahan iklim, pendigitalan, pendidikan serta peranan sektor swasta dan perkongsian awam-swasta. Berdasarkan sorotan literatur dan analisis akademik, artikel ini menekankan perlunya pendekatan yang holistik, inklusif dan reflektif bagi menjamin kelestarian warisan negara dalam jangka panjang.