Sejarah dan Solidariti Perantau Acheh dan Siam di Kedah Membawa Kesejahteraan Bersama - Zulhilmi Paidi; Haslinda Binti Hasan; Sharifah Ismail; Mohamad Ismandi Wasli; Aszlan Selamat (Jurnal Ushuluddin: Media Dialog Pemikiran Islam, 2025)
Kajian mengenai suku-suku Melayu atau perantau banyak dikaji terutamanya dia Malaysia. Perantau selalunya berhijrah dengan Kawasan yang dekat atau mempunyai persamaan geografi, budaya, bahasa, adat dan seumpamanya adalah lebih mudah diterima. Ia seiring dengan jalinan persahabatan dan hubungan silam yang lama bertaut. Pengkaji berminat untuk mengkaji perantau Acheh dan orang Siam disebabkan mereka mempunyai persamaan dari aspek solidariti yang kukuh. Semangat solidariti dijelmakan keluar apabila mereka mempunyai keakrabatan yang rapat walaupun bukan bersaudara. Hubungan jauh tanpa pertalian darah yang erat dan kukuh sehingga sanggup membantu daripada segi kewangan dan tenaga serta pengekalan jati diri seiring dengan kemakmuran hidup bersama. Sejarah kemasukan kedua-dua suku ini adalah berbeza namun semangat untuk merubah hidup membawa pengekalan identiti masing-masing berupaya mewujudkan kesatuan masyarakat yang kukuh. Kedua suku ini berjaya membina komuniti yang mantap di negeri Kedah dan sama-sama mendapat faedah kejayaan dalam kehidupan. Oleh itu sejarah kedatangan dan identiti yang kukuh menyebabkan orang berketurunan Acheh dan Siam berjaya membina komuniti yang kuat di Kedah. Malah mereka telah lama hidup bersama dan berkongsi segalanya dengan penduduk tempatan secara harmoni. Masyarakat tempatan juga menerima mereka sehingga kini dan diiktiraf sebagai orang berketurunan Melayu dan bumiputera