Perkembangan Syiah di Indonesia & Malaysia: Tohmahan Abu Bakar RA Menyanggahi Nas Dalam Al-Naṣ Wa Al-Ijtihād oleh Al-Sayid Al-Mūsawī - Mohd. Azri Bin Mohd. Nasaruddin (Jurnal Ushuluddin: Media Dialog Pemikiran Islam, 2025)
Al-Sayid Al-Mūsawī merupakan seorang mujtahid di kalangan Syiah Imamiyah, di mana idea dan penulisan beliau banyak digunakan sebagai medium penyebaran fahaman Syiah, termasuk Syiah di Malaysia dan Indonesia. Di antara penulisan utama Al-Sayid Al-Mūsawī ialah Al-Naṣ Wa Al-Ijtihād, di mana di dalamnya Al-Sayid Al-Mūsawī mendakwa bahawa Abu Bakar Al-Ṣiddiq RA tidak berkelayakan untuk berijtihad, bahkan Abu Bakar RA didakwa telah mengeluarkan ijtihad yang bercanggahan dan nas qaṭ‛īy daripada Al-Quran dan hadis Nabi SAW. Objektif artikel ini ialah untuk melihat kembali pra-syarat kelayakan ijtihad para sahabat RA, dan menentukan kelayakan Abu Bakar Al-Ṣiddīq RA dalam memenuhi pra-syarat yang ditetapkan ini. Seterusnya artikel juga akan menganalisis beberapa sampel dakwaan yang dilakukan Al-Sayid Al-Mūsawī daripada Al-Naṣ Wa Al-Ijtihād. Keputusan menunjukkan bahawa Abu Bakar Al-Ṣiddiq RA memenuhi semua pra syarat ijtihad yang ditetapkan Nabi SAW. Dakwaan-dakwaan yang dilakukan oleh Al-Sayid Al-Mūsawī pula dilihat tidak didasarkan pada riwayat yang sahih, atau kefahaman yang jitu berkenaan riwayat tersebut. Abu Bakar RA sama sekali tidak didapati pernah menyanggahi mana-mana nas Al-Quran dan Al-Hadis, bahkan ijtihad beliau adalah bertepatan dengan kehendak dan objektif yang terkandung di dalamnya.