Evolusi Hubungan Bilateral Malaysia-Indonesia: dari Asas Sejarah Serumpun ke Cabaran Era Digital - Naizatul Akma Mohd Mokhtar,; Siti Nor Zakiah Saidi,; Mohamed Ali Haniffa,; Nor Azlah Sham Rambely, (Jurnal Ushuluddin: Media Dialog Pemikiran Islam, 2025)
Hubungan bilateral Malaysia-Indonesia berakar daripada persamaan sejarah, budaya, bahasa, serta kedekatan geografi yang telah terjalin sejak zaman pramoden melalui jaringan kerajaan maritim Nusantara. Ikatan sejarah ini menjadi asas kepada pembentukan hubungan diplomatik moden selepas kedua-dua negara mencapai kemerdekaan, walaupun episod konflik seperti Konfrontasi (1963–1966) memperlihatkan kerumitan dalam hubungan tersebut. Pasca-Konfrontasi, kerjasama serantau melalui ASEAN (ditubuhkan pada 1967) menjadi wadah penting dalam meredakan ketegangan dan memupuk solidariti serumpun. Namun, memasuki abad ke-21, perkembangan pesat teknologi digital mencetuskan cabaran baharu dalam mengekalkan keharmonian dan memperkukuh kerjasama dua hala. Artikel ini meneliti cabaran era digital terhadap hubungan Malaysia-Indonesia melalui empat dimensi utama: politik, ekonomi, sosial-budaya, dan keselamatan. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif deskriptif-analitis dengan menganalisis buku sejarah, artikel jurnal, serta laporan media. Dapatan kajian menunjukkan isu-isu seperti penyebaran maklumat palsu, ketidakseragaman dasar digital, persaingan budaya dalam ruang maya, dan ancaman keselamatan siber rentas sempadan menjadi cabaran signifikan. Artikel ini mengemukakan cadangan strategik seperti pengukuhan diplomasi digital, harmonisasi peraturan bersama, kerjasama keselamatan siber, serta peningkatan literasi digital masyarakat. Kesimpulannya, kelangsungan hubungan Malaysia-Indonesia dalam era digital bergantung kepada keupayaan kedua-dua negara menyesuaikan diri dengan perubahan teknologi, sambil mengekalkan asas sejarah serumpun sebagai tonggak hubungan dua hala yang berterusan.