Perbandingan Kata Panggilan antara Bahasa Malaysia dengan Bahasa Indonesia: Satu Kajian Awal Mengelak Kesalasahfahaman Komunikasi Dua Bangsa Serumpun di Asia Tenggara - Melor Fauzita Md. Yusoff; Nor Hafidah Ibrahim; Ainal Akmar Ahmad (Jurnal Ushuluddin: Media Dialog Pemikiran Islam, 2025)
Kajian ini membincangkan perbandingan kata panggilan yang digunakan dalam bahasa Melayu di Malaysia dan bahasa Melayu di Indonesia dengan tujuan mengenal pasti perbezaan dan persamaan antara dua bahasa ini. Walaupun bahasa Melayu di Malaysia dan bahasa Melayu di Indonesia kelihatan serupa, namun terdapat perbezaan antara keduanya. Perbezaan ini boleh menimbulkan kekeliruan dan ketidakselesaan dalam komunikasi antara budaya bagi dua negara serumpun ini. Data kajian diperoleh daripada dua buah novel popular, Suamiku Paling Sweet (Anjell, 2016) dan Tuan Direktur (Tere Liye, 2015). Kajian ini menggunakan pendekatan analisis deskriptif kualitatif bagi menghuraikan bentuk kata panggilan yang digunakan oleh watak dalam kedua-dua teks. Dapatan menunjukkan bahawa terdapat persamaan dalam penggunaan kata panggilan berasaskan hubungan kekeluargaan seperti mama, papa, abang, kakak dan adik yang turut wujud dalam kedua-dua bahasa. Namun begitu, perbezaan muncul dalam penggunaan kata panggilan sosial seperti nyonya, non, bik dan tuan, yang lebih melambangkan hierarki sosial dalam budaya Indonesia. Perbezaan ini memberi implikasi penting terhadap komunikasi silang budaya antara masyarakat Malaysia dan Indonesia. Kajian ini diharap dapat menjadi asas kepada penyelidikan seterusnya dalam bidang komunikasi antara budaya dan sosiolinguistik Melayu serumpun