Melayu dan Islam: Satu Penilaian Implikasi Terhadap Budaya Keusahawanan Bangsa - Solahuddin Abdul Hamid (Jurnal Ushuluddin: Media Dialog Pemikiran Islam, 2025)
Apabila bertukar agama, perubahan pandangan semesta adalah perkara paling mendasar yang dialami oleh seseorang individu atau sesebuah masyarakat. Pandangan semesta ini sangat berpengaruh dalam membentuk personaliti dan tingkah laku mereka. Perhatian diberikan pada agama Islam adalah berdasarkan kesannya yang begitu signifikan dalam banyak lapangan kehidupan orang Melayu. Islam merupakan sumber nilai utama bagi kebudayaan Melayu berdasarkan pengaruhnya dalam kehidupan mereka pada masa lalu, ketika ini dan masa akan datang. Justeru, artikel ini cuba menilai implikasi hubungan antara masyarakat Melayu yang beragama Islam dengan pencapaian ekonomi mereka khususnya dalam bidang keusahawanan. Kajian berdasarkan perspektif sejarah ini mendapati, budaya orientasi agama yang dianuti ini telah memberikan kesan yang signifikan dalam pencapaian ekonomi mereka khususnya dalam bidang keusahawanan