Biografi Tokoh Sejarawan Kedah Dato’ Dr. Haji Wan Shamsudin Mohd Yusof - Haslinda Hasan; Mohd. Yusfadzillah Mohd. Yusoff (Jurnal Ushuluddin: Media Dialog Pemikiran Islam, 2025)
Tokoh Dato’ (Dr.) Haji Wan Shamsudin Mohd Yusof merupakan sejarawan Kedah yang banyak berjasa dalam mendokumentasikan segala pengkisahan sejarah zaman lampau dan kini serta menambahbaikan input-input dan data sejarah yang ditemui dari semasa ke semasa. Beliau aktif dalam menjalankan penyelidikan, penulisan dan penghasilan karya sejarah, bahasa, budaya dan pelbagai ilmu. Beliau dilahirkan pada 7 Jamadil Awal 1351 bersamaan dengan 18 September 1932 di Jalan Tupai, Taiping, Perak dan dibesarkan di Kedah. Ayahnya adalah berketurunan Jawa manakala ibunya pula bernama Wan Salmah binti Megat Shamsudin berketurunan Acheh tetapi dilahirkan di Perak. Kedua ibu bapanya melangsungkan perkahwinan pada tahun 1928. Beliau tidak dapat memastikan dengan tepat dan jelas bagaimana cerita sebenarnya kedatangan kedua ibu-bapanya dari Jawa dan Acheh ke Tanah Melayu. Beliau berasal dari keluarga besar di mana bapanya mempunyai lapan orang adik beradik dan ibunya pula terdiri dari lima orang adik beradik. Ketokohan beliau dalam penulisan adalah penyumbang terbesar dan konsisten terutama dalam bidang sejarah sejak 1956 sehingga sekarang. Ketokohan beliau yang telah diiktiraf oleh masyarakat dan kerajaan Malaysia dan antarabangsa. Hal ini menjadikan beliau lebih dekat dengan masyarakat setempat khususnya di negeri Kedah.