PROFIL KEPEMIMPINAN YANG BERKEHORMATAN DAN BERKEBAJIKAN - H, Darmawati (Jurnal Politik Profetik, 2016)
Ada dua jenis kepimpinan, yaitu bersifat negarawan dan kepimpinan politik semata-mata. Negarawan memikirkan nasib generasi akan datang, sementara pemimpin politik semata-mata memikirkan kemenangan pilihan rakyat akan datang. Kepimpinan politik seperti ini sangat bahaya bukan saja kepada rakyat, tetapi juga kepada negara. Justeru dia akan berbuat apa saja untuk memenangkan pilihan rakyat dan mengekalkan kekuasaan.